CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

2009. február 28., szombat

VKF XIII/2: Holland Almatorta mandulazselével

És ismét egy mandulás finomság a februári VKF-re.
Ez az almatorta nálunk visszatérö vendég. Nagyon szeretem és a hozzávaló mandulazselét már jó elöre megszoktam csinálni. Ha viszont nem lenne idönk rá, megpróbálhatjuk marcipánnal helyettesíteni. Így még nem próbáltam, de ízvilágban nem áll nagyon messze egymástól a kettö.


A torta receptjét a Holtkamp cukrászda publikálta nem régiben. A Holtkamp cukrászda Amszterdam egyik leghíresebb cukrászdája.
Ez nem az a fajta torta, amit sip-sup összelehet dobni. De egy valami biztos, hogy minden fáradságot megér. Az elökészületeket 2 héttel a torta készítése elött el kell kezdeni, hiszen a mandulazselének ennyi idö kell, mire megérik. Persze ha marcipánt használunk, akkor rögtön kezdhetünk neki a tortának.

És akkor jöjjön a mandulazselé elkészítésének leírása. Ez a recept kb. 1 kg mandulazselére elegendö. Azért szoktam ilyen sokat készíteni, mert a tél közeledtével nagyon sokat szoktam használni és a holland mikulás (az itt nagy ünnep) és a karácsonyi finomságoknak ez az alapanyaga. Szóval a következö hónapokban rengetek mandulazselés holland finomság fog következni.

Mandulazselé:


Hozzávalók:
500g héjatlan, sótlan mandula
500g cukor
(1 citrom reszelt héja és 1 tojás- de ez már csak a két hét leteltével, közvetlen felhasználás elött kell)

Elkészítés:
1. A mandulát megdaráljuk és a cukrot lassan adogatjuk hozzá. Én kávé-mák darálóval szoktam darálni. Egy valamire figyeljünk oda, hogy ne túlságosan sokáig hagyjuk a gépet pörögni. A mandula olajtartalma nem csapódhat ki!
2. Jól összeforgatjuk, majd dobozokba töltöm. (350g -ot szoktam egy dobozban tárolni)
Legalább két hétre hideg, sötét helyre tesszük, hogy az ízek kellöképpen összeérjenek.

Közvetlen felhasználás elött
(350g mandulás - cukor keverékhez)

1 citrom reszelt héja
1 tojás (felverve)

A citromhéjat hozzáadom a mandulás keverékhez, majd elöször a felvert tojás felét. Ha nem tudjuk masszaként összegyúrni, akkor adjunk még hozzá a tojásból. A mandula olajtartalmától függ, hogy az egész tojást bele kell e tenni vagy nem.


A mandulazselé elkészítése után rátérhetünk az almatortára. Elöször azonban vegyük csak át az aranyszabályt, ami segítségünkre lesz az elkészítésben.
  1. Elöször is ügyeljünk arra, hogy az alapanyagok szobahömérsékletüek legyenek.
  2. Kissé savanykás ízü almát válasszunk. Mint a jonatán.
  3. Ha magunk készítjük a mandulazselét, akkor hagyjuk azt 2 hétig érni. Plusz számítsunk rá, hogy a tésztának egy éjszakát a hütöben kell ücsörögnie.
  4. A kész almatortát hagyjuk kihülni és csak utánna szeleteljük. Én még egy fél órácskára a hütöbe is betettem.
  5. Ha légkavarós a sütönk, akkor válasszük az a funkciót a sütön, ami a tortát csak alulról süti, felülröl nem. Ha nincs ilyen funkció a sütönkön, akkor takarjuk le aluminiumfóliával, nehogy megégjenek az almák.
Holland almatorta:
Hozzávalók:
1/2 citrom
125g Rama
125g cukor
250g liszt
7,5 g sütöpor
1 és 1/2 kg alma (én bevallom nem használtam fel ennyit, csak úgy kb. 1 kg)
75g fehér mazsola
10g sötét színü mazsola
fahéj
ici-pici só
1 ek vaniliás pudingpor
10 ek sárgabaracklekvár
150g mandulazselé (amiben már bele van gyúrva a citromhéj és a tojás. Lásd a készítését.)
1 tojássárgája
egy pár babapiskóta
tortaforma(én 26cm-est használtam)

Elkészítés:
1. Mosd meg a citromot. Reszelj le 1 teáskanál héját és csavarj ki 1 ek levét.
2. Keverd össze a vajat a cukkorral, citromhéjával, az ici-pici sóval. Ha összeállt, akkor adhatunk hozzá 1 ek vizet és addig gyúrd, amíg a vizet fel nem veszi a massza.
Ezek után adjuk hozzá a sütöporral elkevert lisztet. Gyúrjuk egy kicsit, majd ismét hozzáadunk 1 ek vizet. A tésztát összeállítjuk és egy éjszakára a hütöbe tesszük.

3. Vágjunk fel 500g almát és szeleteljük vagy kockákra vagy félhold alakúra.
4. Ezek után keverjük az almát össze a fehér és a sötét színü mazsolával, fahéjjal (ízlés szerinti mennyiség), vaniliás pudingporral és 3 - 4 ek(ízlés szerinti mennyiség) baracklekvárral. Ezt hívják "appelsmort"-nak.
5. Vegyük ki a tésztát a hütöböl és hagyjuk szobahömérsékletre engedni. Így könnyebben dolgozunk vele.
Melegítsük be a sütönket. Ha van olyan funkciónk, ami csak "alulról süt", akkor azt használjuk. Én a légkeverös sütömet 180fokra melegítettem elö.
6. Nyújtsuk ki a tésztát és a sütöpapírral beborított tortaformába tesszük. Ügyeljünk rá, hogy a tortaforma szélére is nyomjunk a tésztából (kb. másfél - két centiméter magas legyen. Ez lesz az almatorta gallérja.
7. Vegyük elö a kész mandulászselét (amihez már hozzágyúrtuk egyszer a citromhéjat és a tojást). Adjunk hozzá 1 ek vajat és gyúrjuk össze. Ha még mindig nehezen formázható, akkor adjunk még hozzá egy tojássárgáját. Majd nyomjuk szét a tésztán, mint egy második réteget. A torta gallérjára ne tegyünk a zseléböl. 8. Tördeljünk össze egy pár babapiskótát és szórjuk a mandulazselé tetejére. Ez a réteg fogja az alma levét felinni. A mandulazselé pedig garantálja, hogy a torta tésztája finom ropogós és ne nedves legyen.
És hogy mennyi babapiskótát használjunk? Annyit, hogy mindenhová jusson, de ne alkosson egy nagyon "egybeálló réteget".
9. Ezt követöleg öntsük a babapiskótás rétegre az "appelsmort", vagyis az almás-mazsolás keveréket.
10. Az almák másik felét, ami nem került bele az "appelsmort"-ba ráfektetjük a torta legtetejére.

És akkor, hogy egyértelmü legyen: A rétegezés mégegyszer:
*tészta
*mandulazselé
*babapiskóta
*appelsmort (almás-mazsolás-fahéjas keverék)
*maradék alma

11. Az almatorta sütés ideje kb. 50 perc. Ha a sütönknek nincs olyan funkciója, ami csak alulról süt, akkor takarjuk le alufóliával, mert az alma a tetején megég!
12. Ha kész a torta vegyük ki és hagyjuk kihülni!
13. Ha kihült, akkor melegítsük meg a maradék baracklekvárt a 1 ek citromlével. Egy ecset segítségével pedig kenjük meg a tortát, majd szórjuk meg porcukorral. A tortát takarjuk le, hogy a porcukor megolvadjon.

Jó étvágyat!

VKF XIII: Mandulába panérozott rák mangósalsával

Az e hónapi VKF-re mindenképpen valami tengergyümölcse és mandula kreációjával szerettem volna elkészülni. A kettö keveréke ugyanis nagyon finom ízvilágot hoz a konyhánkba. Így esett a választásom egy mandulás-boros panérban kisütött rákra, amit mangós-paprikás salsával tálaltam.


Azért lenne egy tippem. A mandulába ne forgassuk bele a rákokat, hanem ínkább szórjuk rá. A lecsepegö tésztától ugyanis a mandula összeragad. Így a többi rák panérozása nehéz lesz. Alacsony lángon süssük, mert a mandula pillanatok alatt mepörkölödi, míg a rák nyers marad.




Hozzávalók:
250g királyrák a fagyóból
1 tojás
5 ek fehér bor
5 ek liszt
só, bors
75g darált mandula (ettöl én többet használtam)
olaj a sütéshez


A salsához:
1 hagyma
1-1 sárga és piros kaliforniai paprika
1 répa
1 mango (lehet konzerv is)
citromlé
só, bors


Elkészítés:
1. Vegyük ki a rákot a fagyóból és engedjük fel.


2. A salsa: A hozzávalókat tisztítsuk meg és szeleteljük fel. Az olajon pároljuk meg a hagymát, paprikákat, répát. A mangót kicsit késöbb adjuk hozzá. Ízesítsük citromlével, sóval, borssal.


3. A rák: A lisztet, tojást, bort gépi dagasztóval keverjük össze. Ízesítsük sóval, borssal.


4. A rákokat mártsuk bele a tésztával, majd szórjuk meg mandulával. Inkább ne forgssuk bele, mert a hátra maradó mandula összeragad.


5. Alacsony fokon süssük meg a rákot olajban 5 perc alatt.


6. Tálaljuk a salsával!


Jó étvágyat!

2009. február 27., péntek

Holland karórépás egytálétel


Vannak olyan zöldségek, amiket csak az utóbbi 1-2 évben tanultam meg fogyasztani. Ezek közé tartozik a pasztinák vagy a karórépa. Arrafelé, ahonnan én származom, bizony nem volt divat ilyesmit enni. Söt, fogalmam sem volt arról, hogy mi is az a karórépa.

Viszont Hollandiában a zöldségespult téli kínálatában bizony fel - fel tünik a gömbölyü gyökér. Eleinte csak nézegettem és körbejártam. Tavaly azonban úgy döntöttem kipróbálom és neki kezdtem a karórépás receptek felkutatására.

Mára már visszatérö vendég az asztalunkon. Szeretem enyhén édeskés ízét és gyönyörü narancssárgás színét.

Holland karórépás egytálétel
Hozzávalók (3-4 személyre):
750g karórépa
125g sárgarépa
250g burgonya
1 hagyma
1,5 ek olaj
só, bors
5 debreceni kolbász
1/2 csokor petrezselyem

Elkészítés:
1. Pucold meg és vágd kockákra a karórépát, sárgarépát, burgonyát és a hagymát.
2. Melegítsd meg az olajat és párold meg a hagymát, majd a többi zöldséget. Sóval, borssal füszerezd.
3. Öntsd fel 400ml vízzel és hagyd rotyogni egy óra hosszát.
4. Közben grillezd meg a debrecenit.
5. A krumpli jól szétfö és süríti az egész egytál ételt. Petrezselyemmel tálaljuk.
Jó étvágyat!

2009. február 26., csütörtök

Különleges baráti díj


Mammkától kaptam ezt a kedves meglepetést, ami ismételten a jóindulatú, baráti blogozást támogatja.

"Ezek a blogok szerfelett bájosak, a blog íróknak az a céljuk, hogy barátok és barátságosak legyenek. Reményeink szerint ezen díj átadásakor több barátság keletkezik, a barátság elterjed, és több figyelmet kap a blogger. Amikor továbbadod, kérlek vedd figyelembe ezen elveket. Válassz nyolc embert."

Az én 8 választottam:
Katakonyha
Renáta
Ottis
Gabojsza
Receptgyüjtö
Csicseriborsó
Eper
Max

Marcipánnal - mandulával töltött sültalma morzsás tésztával beborítva

A sült alma finom, bármivel is legyen megtöltve. Az alábbi receptet egy holland gasztronómiai magazinban találtam. Elsö olvasásra megtetszett. Hogy miért?
Az alma egy marcipános-mandulás töltelékkel van megtöltve és grízes-joghurtos szószban sül meg. Az egész desszert tetetjét pedig morzsás-vajas tészta borítja. Ehhez még hozzátartozik, hogy annak ellenére nem úgy látszik, mégis pillanatokon belül össze lehet dobni.
Mondjam még?

Hozzávalók:
8 db alma
3ek citromlé
Rama

Töltelék:
3ek durvára vágott mandula
90g marcipán (lereszelve)
1-2 ek rum vagy narancslé

A szósz:
3 tojássárgája
4 tojásfehérje
70g cukor
1 cs Dr Oetker grízes puddinpor (40g)
500g joghurt

A tésztához:
150g liszt
75g Rama
1 tojássárgája
75 cukor
1 zacskó vaniliacukor

Elkészítés:
1. A mandulát pirítsuk meg egy kicsit olajon. Vigyázzunk, nehogy megégjen.

2. Az almákból távolítsuk el a magházat. Csorgassuk le citromlével.

3. Keverjük össze a mandulát amarcipánnal és a rummal/narancslével. Töltsük meg az almákat és helyezzük egy tüzálló tálba öket. Rakjunk rá kis Rama kockákat és 10-15 percig süssük öket 175 fokon.

4. Elkészítjük a morzsás tésztát egy gépi habverö dagasztófejével, majd a kezünkkel szétmorzsáljuk.

5. A szósz: Verjük fel a 4 tojássárgáját keményre.
3 tojássárgáját verjünk fel 70g cukorral. Keverjük el benne a pudingport, joghurtot, felvert tojásfehérjét. Kóstoljuk meg, hogy elég édes e.

6. A szószt öntsük rá az almákra, morzsoljuk rá a tésztát és 40-45 percig süssük 175fokon. A feleidönél takarjuk le fóliával, hogy meg ne égjen a tészta.

Jó étvágyat!

2009. február 23., hétfő

Vendégváró


Tinis korom kedvenc süteménye, amit mindig nagymamám készítet. Egyszerüen megunhatatlan és annyira egyszerü összeütni.

Hozzávalók:
Tészta:
5 tojás
18dkg cukor
2 1/2 kanál víz
5dkg dió
17dkg liszt
1 zacskó sütöpor

A krémhez:
1 cs puncs puding
3dl tej
2 tojásfehérje
20dkg vaj
25dkg porcukor

A bevonathoz:
8 evőkanál kakaó
8 evőkanál cukor
8 dkg vaj
kb. 8-10 ek víz


Elkészítés:
1. A tojásokfehérjét és sárgáját válasszuk szét. A tojásokfehérjétt verjük fel kemény habbá 12dkg cukorral és a vízzel. A tojások sárgáját pedig a maradék cukorral.

2. Óvatosan keverjük össze és adjuk hozzá a többi alapanyagot.

3. Közepes nagyságú sütöben süssük 20percig 180 fokon. Hagyjuk kihülni.

4. Közben már elkezdhetjük készíteni a krémet. A pudingot fözzük meg a tejjel.

5. A tojásfehérjét verjük fel.

6. A vajat keverjük ki a porcukorral.

7. Ha a puding már nem forró, hanem langyos keverjük bele a vajas - cukrot és a tojásfehérjét.

8. Halmozzuk a krémet a tésztára.

9. A csoki máz: A hozzávalókat tegyük lábasba és melegítsük fel. Kavargassuk és mikor kezd levesszük a tüzröl. 5-6 percet hütjük, hogy ne forró legyen, de még kenhetö.
Vonjuk be a sütit vele.

Jó étvágyat!

Tavaszolás: saláta

A farsanggal együtt a tél is elköszönt. Legalábbis reméljük. A tavasz lassan, de halad felénk. Nagyon szeretem a tavaszt. Emlékszem régen ekkor jelentek meg a friss, zamatos zöldségek. A hugommal ilyenkor mindig salátát gyártottunk és iszonyú büszkén ettük meg a kreációnkat. Föleg a tetejére emlékszem nagyon: a fehér joghurtra vagy tejfölre sárgarépát reszeltünk. De finom is volt!

Persze a mai világban bármikor vehetünk tavaszi zöldségeket. Így semmi nem tarthat vissza minket, hogy a tavaszi ízeket kicsit elörébb hozzuk.

Tavaszi saláta:
2-3 tojás, keményre megföve
zöldségek apróra vágva: paradicsom, paprika, új hagyma, saláta levelek, snidling, stb...
esetleg feta

Saláta öntet:
1 citromlé
1 cikk préselt fokhagyma
1dl sovány tejföl
1 doboz konzerv tonhal
só, bors
esetleg joghurt

A saláta öntethez a hozzávalókat összekeverjük, a tonhalat pépesítjük. Ha ízvilágunk úgy kívánja adhatunk még hozzá egy kis joghurtot.

A felvágott zöldségeket egy magas üveg pohárba rakjuk rétegesen, úgy hogy közben néha meglocsoljuk az öntettel.
Pár órában a hütöben lehütjük.
Jó étvágyat!

2009. február 21., szombat

Spenótos táskák

Spenótos receptek a konyhámból.

Ismét spenótos finomság. Az aprónép csak ilyen rejtett formában hajlandó megenni a "vasat". ':-)))

Mivel a család felnöttebb része rajong a spenótért, így senki sem tiltakozott.
Meg kell vallanom azonban, hogy a töltelékböl maradt meg. Ezt lefagyasztottam és jó lesz egy más alkalomra.

Hozzávalók:
Gyúrttésztához:
200g liszt
50g vaj
4el olaj
1 tojásfehérje
1/2 tk só
1 tk reszelt torma vagy tormakrém

Töltelék:
250g spenót (friss vagy fagyasztott)
250g darált hús
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
3ek olaj
só, bors, szerecsendió
80g juhsajt,
2 tk ketchup

A tetejére:
1 tojássárgája
1ek tej,
1 ek szezámmag



Elkészítés:
1. A hozzávalókból 3 ek hideg vizzel sima tésztát gyúrunk és egy órát pihentetjük a hütöben.
2. A spenótot megtisztítjuk vagy felengedjük, mirelit árú esetén.
3. A hagymát, fokhagymát megpirítjuk az olajon, füszerezzük. Rádobjuk a darált húst, majd hozzáadjuk a juhsajtot, ketchupot. Megkóstoljuk, ha szükséges még füszerezzük. Hagyjuk egy kicsit hülni.
4. A tésztát 12*12cm-re nyújtjuk, vágjuk. Minden lapra teszünk tölteléket. Ha van ravioli formánk azzal nyomjuk össze, ha nincs, akkor batyukat formázunk.
5. A tejjel elkeverjük a tojásfehérjét és megkenjük a batyukat. Megszórjuk szezámmaggal.

Jót étvágyat!

2009. február 19., csütörtök

Nutellás bonbonok



A Nutella világnapja rengeteg új receptet hozott a konyhámba. Eddig be kell valljam, hogy Nutellánk nem is volt itthon. Nem igazán vagyok a csokis, mogyorókrémes reggelik kedvelöje. De süteménybe, bonbonba való felhasználása, az már más tészta. :-)))
Ez a nutellás bonbon talán az egyik legegszerübb bonbon a világon.
És ami kell hozzá:
Szükségünk van formákra. Ez azonban lehet jégkockatartó vagy éppen kiüresedett bonbonos doboz is. Egy ecsetre, csokoládéra és természetesen Nutellára.
A csokoládét vízgöz felett felolvasztjuk. Ecsettel kikenjük a formákat. Hagyjuk hütöben megdermedni, majd ismét csokit melegítünk és kenünk.
Dermedés után színültig töltjük nutellával és az egészre rácsurgatjuk a csokoládét.
Hagyjuk jól megdermedni és utánna kinyomjuk a formákból.
Jó étvágyat!

Kávés tekercs


Hozzávalók:
A tésztához:
3 tojás,
10 dkg cukor,
2 zacsek vaniliáscukor,
10 dkg liszt,
5 dkg vaniliaízü pudingpor,
1 tk sütöpor

Krém:
15 g zselatinpor
20 dkg tejcsoki,
10 dkg étcsoki
1 csésze kávé vagy cappuchino,(nálam kb. 180ml)
1 dl rum (én ezt soknak találtam, kevesebb mint a felét tettem bele)
1 tk neszkávé,
5 dl tejszín,
sütöpapír

Elkészítés:
1. Robotgép habveröjével a tálba ütött tojásfehérjéket a cukorral és 1 zacskó vaniliáscukival keményre keverem. Beleszitálom a pudingport, sütöport, lisztet és a felvert tojássárgáját. Elömelegített sütöben 180 fokon 10 -15 perc alatt megsütöm. Széles, nagy tepsit használjunk, hogy a tészta ne legyen túl vastag.(én 35*40 cm-est használtam)

2. Nedves konyharuhával feltekercseljük a még forró tésztát és így hagyjuk kihülni.

3. A zselatint hideg vizzel elkeverjük, a két féle csokit külön- külön lereszeljük. A zselatint a kávéban feloldjuk. Hozzáadjuk a tejcsokit, rumot, vanilia cukit, neszkávét. Hülni hagyjuk, betehetjük a hütöbe is. A tejszint habbá verjük és az elözö keverékkel összevegyítjük. Ha túl folyós lenne, még tovább hütjük, amig nem kapunk egy kenhetö krémet.

4. A tésztát megtöltjük, külsejét is beborítjuk a krémmel. Az étcsokival megszórjuk. Én vegyitettem fehér csokit is közé, igy szebb lett.
Jó étvágyat!

2009. február 16., hétfő

Aszaltszilvás kalács a kalácsban


Egy pár hete elkészítettem Csicseriborsó konyhájából a kókuszos-kakaós kalácsot. A tésztájának azóta is rajongója vagyok. Hihetetlenül puha, kezelhetö gyurmácska lesz belöle. Már régóta készültem a kalács a kalácsban verzióra és a tészta receptje tökéletesnek ígérkezett ehhez az alkotáshoz.

Hozzávalók:
Tészta
50 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő
3 púpozott evőkanál cukor
2,5 dl langyos tej
8 dkg margarin
1 tojás
késhegynyi só

Krém:
8 dkg margarin
3 púpozott evőkanál kristálycukor
aszalt szilva ízlés szerint
Elkészítés:
1. Én a kenyérsütögépre hagyom a dagasztást. Elöször a folyékony adalékanyag megy bele + a tojás. Utánna a liszt és erre a többi. Egy gomb nyomás és mehetünk kávézni, míg a gép dagaszt.

2. Kenyérsütögép nélkül elöször a lisztet keverjük el az élesztövel és utánna adjuk hozzá a többi hozzávalót. Egy órán át kelesztjük.

3. Ha a tészta kellöen megduzzadt, akkor kétfelé veszem. Mégpedig egy nagyobb 2/3-os részre és egy kisebb 1/3-os részre. A kisebbik tésztába belekeverünk 1 ek kakaóport.

4. A nagyobb tésztát háromrészre veszem.
A töltelékhez a vajat kikeverem a cukorral és egy percre a mikoróba teszem. Megkenem vele mindhárom tésztát. Ne kenjük rá mindet, mert a kisebbik, kakaós tésztára is kellesz. Kirakjuk aszalt szilvával.


5. Mindhárom tésztát feltekerjük, majd összefonjuk öket kaláccsá.
6. Utánna elövesszük a kakaós tésztát. Két felé vesszük és kinyújtjuk, de ne legyen olyan hosszú, mint a fehér tészta volt.
Megkenjük a vajas töltelékkel és kirakjuk aszalt szilvával.

7. A két tésztát feltekerjük és összecsavarjuk.

8. A barna kalácsot ráhelyezzük a fehérre és még kb. fél óráig pihentetjük. Utánna megkenjük tojássárgájával és 40-50 percig sütjük. A feleidönél takarjuk le alufóliával, nehogy megégjen a teteje.

Jó étvágyat!

2009. február 14., szombat

Boldog Valentínnapot!



Boldog Valentínnapot Kívánok minden kedves olvasómnak.
Az alábbi sütik nagyon gyorsan és egyszerüen készültek.
Egy 6 tojásos piskótát készítettem a nagymamám recepje alapján. A szivecskéket idö hiányában lekvárral vagy nutellával kentem meg.
A máz pedig a még kezdö koromban vett Dr. Oetker decor máz, amit kénytelen voltam felhasználni, mert jövö héten lejárt volna a szavatossága. Egy kis piros ételfesték és decor és kész vannak a Valentinapi szivecskék.
Piskóta:
6 tojás szétválasztva
6 ek cukor
1z vaniliás cukor
6 ek liszt
1 cs. sütöpor
Elkészítés:
1. A tojásokat szétválasztjuk és mindkettöt 3-3 ek cukorral elkeverjük.
2. Ha a tojásfehérjét keményre felvertük, belekeverjük a tojássárgáját és a többi hozzávalót.
3. 180fokon 15-20 percig sütjük.
Jó étvágyat!

2009. február 13., péntek

Krumplifözelék



Gondolom nem hozok sok mindenkit lázba ezzel a receptel. :-) Hisz mindenkinek meg van a saját jól bevált fözelék készítési módszeret. A receptet és a képet a holland blogomra készítettem, de annyiar elégedett voltam a végeredménnyel, hogy egyeszerüen nem tudom kihagyni innen se.
És, hogy a bejegyzés teljes legyen, itt a mi verziónk.
Hozzávalók:
2 evőkanál étolaj
8-10 szem tojásnyi újkrumpli
1 kis fej hagyma
1 tk pirospaprika

frissen őrölt bors
2 babérlevél
1 pohár tejföl
1 teáskanál liszt
Elkészítés:
1. Az olajon kis sóval megpárolom a nagyon finomra vágott vöröshagymát. Ha már üveges, leveszem a tűzről, rászórom a pirospaprikát, elkeverem.
2. Rádobom a kockára vágott krumplit. Átforgatom, kicsit párolom, éppen csak annyira, hogy kicsit magába szívja a paprikás hagyma ízét. Felöntöm vízzel, tekerek rá pici borsot, szórok rá ételízesítőt, beleteszem a babérlevelet és pár perc alatt készre főzöm.
3. Közben a tejfölbőlt a lisztel elkeverem és a forró léböl lassan adogatok hozzá. Ha tejfölös lisztes keverek kellöképpen felmelegedett a hozzáadott léböl, akkor az egészet beleöntjük a fözelék lébe. Pár percig rotyogtatjuk és kész.
Ha túl sürünek tartanánk, hígíthatjuk tejjel.
A babérlevelet eltávolítjuk fogyasztás elött.
Jó étvágyat!

Mi lennék, ha....

Katától kaptam meghívást az újabb játékra, hogy ne unatkozzak (öt idézve).

Mi lennék, ha

...hónap lennék: augusztus
...a hét napja lennék: szerda
...a nap egy időpontja lennék: este
...bolygó lennék: nap
...tengeri állat lennék: pingvin
...berendezési tárgy lennék: ágy
...bűn lennék: torkosság
...történelmi személy lennék: Sissy
...folyadék lennék: édes fehér bor
...drágakő lennék: gyémánt
...fa lennék: füzfa
...madár lennék: cinke
...szerszám lennék: habverö
...virág lennék: gyöngyvirág
...időjárás lennék: gyenge napsütés
...mesebeli lény lennék: sárkány
...hangszer lennék: dob
...állat lennék: Kutya Nyugat-Európában
...szín lennék: világos kék
...érzelem lennék: öröm
...zöldség lennék: articsóka
...hang lennék: csengettyü
...elem lennék: föld
...dal lennék: csend dala

...film lennék: Perl Harbor
...könyv lennék: Esküvöi torták
...étel lennék: minden ami csípös
...fűszer lennék: kardemom
...hely lennék: tengerpart
...íz lennék: csípős
...illat lennék: gyöngyvirág
...hit lennék: semmilyen
...testrész lennék: gyomor
...arckifejezés lennék: mosoly
...tanóra lennék: háztartás tan
...rajzfilm lennék:Szaffi
...mértani alakzat lennék: kör
...szám lennék: 31
...ruhadarab lennék: nyári lengö felsö
...ékszer lennék: gyöngy
...kiegészítő lennék: gyürü
...szeretet megnyilvánulása lennék: egy kacsintás
...rovar lennék: szent jános bogár
...gyümölcs lennék: bármi, csak kiwi ne

Megmondom öszíntén eddig ez volt a legnehezebb körkérdés, aminek eleget tettem. Remélem Heninek az ízletes falatok háziasszonyának és Gabojszának könnyebben megy majd a ha mi lennék játék.

2009. február 12., csütörtök

Füstölt sonkával és borókabogyóval töltött kenyér


Ezt a kenyérkét ebédre készítettem. Annyira ízessé teszi a sonka, borókabolyó és a bors, hogy egy pohár tejjel fogyasztható, bármilyen feltét nélkül.

Hozzávalók:
225ml langyos víz
350g liszt
1tl cukor
1 tl só
½ zacskó száraz élesztö (Dr. Oetker 3,5g)

Töltelék:
40g füstölt sonka
1 tl frissen örölt feketebors
1 tl borókabogyó (szétmorzsolva)

Elkészítése:
1. Kézzel: A lisztet elkeverjük az élesztövel, cukorral, sóval. Utánna a többi hozzávalót hozzáadva rugalmas tésztát gyúrunk. Legalább egy óráig meleg helyen pihentetjük.

2. Kenyérsütögéppel: A vizet a gépbe öntjük, majd elosztjuk rajta a lisztet. Egy - egy sarokba a só, cukor kerül. Az élesztöt középre helyezzük és indulhat a dagasztás.

3. Ha tészta megkelt, akkor megfelezzük és négyzetalakúra kinyújtjuk.

4. Elosztjuk a sonkát mindkét tésztán, majd megszórjuk borssal és borókabogyóval.

5. A tésztákat feltekerjük és összefonjuk. Legalább fél órát meleg helyen pihentetjük.
6. A kelési idö alatt melegítsük be a sütöt 180 fokra.

7. A kenyeret megkenjük tejjel és fél óráig sütjük.

Jó étvágyat!




2009. február 11., szerda

Mandarinos joghurttorta


Az utóbbi idönkben sok kelt tésztás péksüteményt készítettem. Nagyon finomak voltak, de a hétvégén most már valamilyen friss üdítö ízre vágytam. Valami olyasmire, ami kalóriában nem gazdag és az ember lelkiismeret furdalás nélkül megehet belöle két szeletet.

Mandarinos joghurttorta


Hozzávalók:
A tésztához:
150g rama
150g cukor
1 tasak vaniliás cukor
1 csipet só
3 tojás
150g liszt
1 csapott teáskanál sütöpor

A töltelékhez:
9 lap zselatin
175g konzerv mandarin
300g krémsajt
450g joghurt
150g cukor
1 tasak vaniliáscukokr
100ml mandarinlé
1 citrom reszelt héja
2 ek citromlé
350ml tejszín


Elkészítés:
1. A tésztához a vajat keverögéppel a legmagasabb fokozaton simára keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, vaniliacukrot, sót.

A tojásokat egyenként belekeverjük, majd végül a sütöporral elkevert lisztet.
Egy 26cm átméröjü tortaformában sütjük ki, elömelegített sütöben. 20-25 perc 180 fokon.
Hagyjuk jól kihülni.

2. A krém: A töltelékhez a zselatint beáztatjuk hideg vízbe. A mandarint lecsöpögtetjük és a levéböl kimérünk 100ml-t.


3. A joghurtot a cukorral, vaniliacukorral, krémsajttal mandarinlével, citromhéjjal és levével elkeverjük.

4. A zselatint kinyomkodjuk és 2 ek forró vízben teljesen felolvasztjuk. Utánna a joghurtosskeverékhez adjuk.
A tejszínt felverjük és színtén beleforgatjuk a joghurtkrémbe. Kicsit hütjük.


5. A torta összeállítása: A tortát középen elvágjuk. Az alsórész köré kattintjuk a tortakarikát és megtöltjük a joghurtkrémmel. Legalább 5 órára hütöbe rakjuk.


Ízlés szerint díszítjük. A felsölapot én elöre felszeleteltem és úgy helyeztem a krém tetejére. Cukrozott kakaóval megszórtam, ami egy két óra múlva feloldódik kissé.

Jó étvágyat!

2009. február 10., kedd

Aszalt sárgabarackos rizsfelfújt


Egy jó ideje nem készítettem rizsfelfújtat. Azonban a hétvégei tejfogyasztás bizony kicsit túl licitáltam, így még mielött lejárt volna a szavatossága fel kellett használni.
Ekkor jutott eszembe a rizsfelfújt, amit feldobtam egy kis aszalt sárgabrackkal és mazsolával. Cukrot keveset használtam, inkább bio sárgabaracklekvárral édesítettem.

Hozzávalók(4személyre):
250g rizs
1l tej
1 citrom
csipetnyi só
3 tojássárgája +4 tojásfehérje
9dkg cukor
8dkg aszalt sárgabarack

Túrókrém:
30dkg túró
1 z vaniliás cukor
8dkg mazsola

Továbbá:
5 ek sárgabarack lekvár
6dkg vaj

Elkészítés:
1. A rizst feltesszük föni a liter tejben, hozzáadjuk a sót és a citrom lereszelt héját. Addig fözzük, amig a rizsszemek teljesen puhák lesznek. Nekem elég volt az egy liter tej, de ha még kellene adjunk nyugodtan hozzá.

2. A tojásokat válasszuk szét és 1 tojás sárgáját tegyünk külön. 3 tojássárgáját elkeverjük a cukorral, apróra vágott aszalt sárgabarackkal és belekeverjük a már megfött tejberizsbe.
3. Felverjük a 4 tojásfehérjét és ezt is beleforgatjuk a tejberizsbe.

4. A túrót a vaniliás cukorral, a maradék 1 tojássárgájával és a mazsolával elkeverjük.

5. Összeállítás: A tejberizs felét egy tüzállótálba simítjuk. Megkenjük a lekvárral. (ezt elötte mikróban felmelegíthetjük, akkor könnyebb kenni)
Rásimítjuk a túrókrémet, majd a maradék tejberizst. Feldarabolt vajjal befedjük.
30 percig sütjük 180 fokon(légkeverös sütö)
Jó étvágyat!

2009. február 6., péntek

Almával töltött fánk / Alma beignet


Ez az almás fánk egy visszatérö vendég nálunk. Gyakran készítem.
Hozzávalók(kb. 20db):

250g lisztegy csipetnyi só

15g friss élesztö

1/4l tej1 tojás

5 db alma

fahéj



Elkészítés:

1. Futtassuk meg az élesztöt egy kis tejben.

2. Szitáld a lisztet a sóval egy keverö tálba. Készíts egy mélyedést a közepén és öntsd bele a megfuttatot élesztös tejet.

3. Válaszd szét a tojásfehérjét és sárgáját. A sárgáját keverd el a maradék tejjel.

4. Keverd a tojásos tejet a liszthez.

5. Verd fel keményre a tojásfehérjét.

6. Keverd a tojásfehérjét és a fahéjat óvatosan a masszához.

7. Fedd le a masszát és hagyd 15 percig kelni. Ne tovább, mert a beignetnek sütés közben kell majd megkelnie. A tésztának sürünek kell lennie, ne ijedj meg töle.

8. Pucold meg az almákat és vágd fel négy részre.

9. Melegítsd fel a fritözt 180 fokra. Vagy használj esetleg egy kis lábast és süsd a beignetet közepes lángol.

10. Mártsd az almákat masszába egy villa segítségével. Gyorsan forgasd meg benne és ne csöppögtesd le! Ha beletetted az olajba tartsd egy kicsit még a villán. Így nem fog letapadni, mert az alja már kezd megsülni. Egy másik villa segítségével lökd bele az olajba.

4 perc alatt süsd meg öket.

11. Szórd meg öket böven fahéjas porcukorral. És tálald melegen.


Jó étvágyat!

2009. február 5., csütörtök

Nutellás tekercsek



Ebböl az alkalomból egy gyorsan elkészíthetö nutellás tekercset dobtam össze. Gyorsan elkészül, tésztája jó rugalmas, élvezet volt gyúrni.


Hozzávalók:

A tésztához:

200 ml langyos tej

100 g olvasztott vaj

1 zacskó szárított élesztő (Dr. Oetker 7g)

100g cukor egy csipet só

450g liszt,


Töltelék:

Nutella (ízlés szerint)

1 tojás
Elkészítés:
1. Az élesztöt összekeverjük a liszttel és a többi hozzávalót a tojás és a nutella kivévételével lassan hozzádagasztjuk. Jól gyúrható tésztát dagasszunk.
2. Egy órát pihentetjük.
3. Utánna négyzet alakúra kinyújtjuk és megkenjünk ízlés szerinti mennyiségü nutellával.
4. Feltekerjük, majd szeletekre vágjuk, mintha kakaós csigát készítenénk.
5. Fél órát pihentetjük, majd megkenjük a villával kicsit felvert tojással. 15 percig sütöttem 180 fokon (légkeverös sütöben)
Jó étvágyat!

Cottage cheese golyócskák


Az alábbi falatkákat szintén a "game night"-ra készítettem. Az ötlet a Bodzakonyhából származott, aki ricotta golyókat gyúrt össze.
Én ricotta helyett cottage cheese-t használtam és belekevertem még ezt-azt ízlésünk szerint.

Egy javaslatom, hogy kicsi golyókat formázzunk, különben túl tömény az ízvilág. Az se árt, ha valamilyen crostinit vagy harapni valót is rakunk az asztalra.

Elkészítés:
cottage cheese vagy túró
olajban aszalt paradicsom
fenyömag
só, bors
egy pici chillipor
friss petrezselyem

A paradicsomot és a petrezselymet kis darabokra vágtam. Az egészet összegyúrtam és ízlés szerint füszereztem.




Jó étvágyat!

2009. február 4., szerda

Kókuszos - kakaós kalács


Kicsi lányom el van kényeztetve. Az utóbbi két napban nem volt hajlandó a bolti kenyeret megenni. Persze ha sütök, akkor két kézzel nyomja a szájában a pihe - puha pékárút.

A dolog menetét már érti. Ha meglátja, hogy a kenyérsütögép dagaszt ( ezt mostanában már a földre helyezen, így figyelheti), rögtön rohan oda: "Hmmm, finom,,, hmmm,,, kenyérke,,, hmm, mamáé, papáé,,, Dankáé,, enyém,,,nyam-nyam)

Az alábbi gyönyörü kalácsot, Benelux kolléganömnél, Csicseriborsónál láttam meg. Rögtön megtetszett és neki veselkedtem.
A férjemnek is nagyon tetszett, pedig ö utálja a kókuszt. :-)))

Hozzávalók:
Tészta
50 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő
3 púpozott evőkanál cukor
2,5 dl langyos tej
8 dkg margarin
1 tojás
késhegynyi só

Krém:
8 dkg margarin
3 púpozott evőkanál kristálycukor
1 púpozott holland kakaópor
2 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítést:
1. Én a kenyérsütögépre hagyom a dagasztást. Elöször a folyékony adalékanyag megy bele + a tojás. Utánna a liszt és erre a többi. Egy gomb nyomás és mehetünk kávézni, míg a gép dagaszt.

2. Kenyérsütögép nélkül elöször a lisztet keverjük el az élesztövel és utánna adjuk hozzá a többi hozzávalót. Egy órán át kelesztjük.

3. Ha kész van, két cipót formázunk belöle. Egyenként kinyújtjuk, de ne vastagra.

4. A krémhez a hozzávalókat habverövel felverjük, majd egy percre a mikróba tesszük, hogy könnyebb legyen kenni.

5. Mindkét tésztát megkenjük és feltekerjük.

6. Egy centimétert kihagyva kéttévágjuk a tekercseket, utánna pedig összetekerjük.

7. Még egy jó 45 percet hagytam kellni. Utánna megkentem tejjel és megszórta kristálycukorral.
20 percig sütöttem 150fokon légkeverös sütöben.


Jó étvágyat!